Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής

European Music Day

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής ξεκίνησε το 1982, όταν την 21η Ιουνίου –συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου– με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε όλοι οι μουσικοί στους δρόμους. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, το 1985, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έγινε η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Με την υποστήριξη της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής γιορτάζεται για πρώτη φορά στη Λάρισα. Με διάρκεια τριών ημερών, σε τρεις παράλληλες σκηνές, 45 μουσικά σχήματα και 250 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αυτή η πρώτη και πρωτοφανής γιορτή ήταν μια πρωτοβουλία και διοργάνωση του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ). Το 2011 η Λάρισα γιορτάζει τη Μουσική για δεύτερη φορά. Με διάρκεια μίας ημέρας, σε τρεις παράλληλες σκηνές και με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών του ΣΜουΘ και των ομάδων That’s Right και Salsa Y Sueño, η γιορτή ξεσηκώνει την πόλη. Το 2012 η γιορτή πραγματοποιείται ξανά με τους ίδιους συντελεστές, αυτή τη φορά σε τέσσερα σημεία της πόλης. Το πάρτι είναι ξέφρενο παντού και η Λάρισα αγκαλιάζει τη Γιορτή Μουσικής για τρίτη φορά, καθιερώνοντάς την ως έναν αγαπημένο και πολυαναμενόμενο θεσμό. Το 2013, σε πείσμα των δυσκολιών που φέρνει η οικονομική κρίση, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης απέναντι στον πολιτισμό που πληγώνεται από αυτήν, οι διοργανωτές θέλοντας να δώσουν στη Γιορτή μια νέα δυναμική, ζήτησαν την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Έτσι διοργανώθηκε ακόμα μια Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα, σε πέντε παράλληλες σκηνές με περισσότερα από 30 μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες της πόλης. Το 2014, η Γιορτή πραγματοποιήθηκε στις όχθες του Πηνειού, κάτω από τη γέφυρα του Αλκαζάρ, με τη συμμετοχή συγκροτημάτων και καλλιτεχνών της πόλης και τη συνδρομή 8 προσκεκλημένων καλλιτεχνών του διεθνούς δικτύου ROOTS & ROUTES International, από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Μια απόλυτα επιτυχημένη αυτοσχέδια Γιορτή που απέδειξε ότι το κέφι και η όρεξη για δημιουργία ξεπερνάει και τα σύνορα και τις πρακτικές δυσκολίες.

Από το 2015, για πρώτη φορά, η Γιορτή της Μουσικής συνδέεται με το ποτάμι της Λάρισας, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ανανεωμένου Φεστιβάλ Πηνειού που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου 2015, σε τρεις παράλληλες σκηνές στην κοίτη του ποταμού, πλήθος μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ντύνουν το φεστιβάλ με μελωδίες και ρυθμούς από σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.

Σύνδεσμοι:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής:

 

Επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Λάρισα είναι το Σ.Μου.Θ.

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT