Ταυτότητα

Φεστιβάλ Πηνειού

Φεστιβάλ Πηνειού

Το Φεστιβάλ Πηνειού ξεκίνησε ως μια γιορτή προκειμένου να αναδειχθούν τα έργα διαμόρφωσης της κοίτης και να ενταχθεί το ποτάμι στη ζωή της πόλης.

Όταν τον Ιούνιο του 2001 ο Δήμος Λαρισαίων διοργάνωσε για πρώτη φορά πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Γιορτές Πηνειού» στην αναμορφωμένη με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και πεζογέφυρες ιστορική κοίτη του Πηνειού Ποταμού, λίγοι πίστευαν ότι μέσα σε τόσα λίγα χρόνια θα καθιερώνονταν ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, η φήμη του οποίου απηχεί πλέον σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Οι «Γιορτές Πηνειού» μετατράπηκαν σε ένα πολύ-πολιτισμικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα του Ιουνίου, κατά μήκος 4 χιλιομέτρων και στις 2 πλευρές της κοίτης του Πηνειού σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, με τους επισκέπτες του να ξεπερνούν κατά πολύ τους 200.000.

Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Πηνειού» έως το 2014 λειτουργούσαν πλήθος ενημερωτικών περιπτέρων από φορείς και συλλόγους της Λάρισας και όχι μόνο, με θεματικές ενότητες τον πολιτισμό, τις τέχνες, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Κατά τη διάρκεια των Φεστιβαλικών εκδηλώσεων, διοργανώνονταν κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες με επίκεντρο τον Πηνειό, καθώς και διάφορες εκθέσεις εικαστικών και happenings, που πρόσφεραν αξέχαστες εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Το 2015 το Φεστιβάλ Πηνειού άλλαξε!

Και αυτό γιατί ένα φεστιβάλ πρέπει να συνιστά κάτι εξαιρετικό, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, δημιουργεί ειδική ατμόσφαιρα, η οποία πηγάζει από την ποιότητα της τέχνης και των δημιουργών που συμμετέχουν αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας δημοτικής αρχής, το Φεστιβάλ αναβαθμίστηκε ουσιαστικά, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα της πόλης της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Απέκτησε δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ που προάγει τον πολιτισμό.

Η διάρκειά του είναι πλέον τρεις ημέρες. Να σημειωθεί ότι η  είσοδος σε όλα τα δρώμενα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Όσον αφορά στον χαρακτήρα του, είναι διαδραστικός. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα, συνιστά το βασικότερο χαρακτηριστικό του. Όχι περιφερόμενοι επισκέπτες, απλοί θεατές, αλλά συνεργοί. Η ιδέα συνίσταται στην πραγματοποίηση δρώμενων εκτός σκηνών – περιπτέρων, κατά μήκος της κοίτης, με συγκεκριμένο πλαίσιο, θέμα και αποτέλεσμα, στα οποία συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες. Με αυτό τον τρόπο εκφράζονται δημιουργικά, ανακαλύπτουν βιωματικά όλες τις τέχνες, διασκεδάζουν ουσιαστικά, νιώθουν το Φεστιβάλ δική τους υπόθεση.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Μουσική: Τρεις μουσικές σκηνές στήνονται στην κοίτη όπου φιλοξενούνται δεκάδες καλλιτέχνες-συγκροτήματα πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας
  • Εικαστικά: Δρώμενα-performances, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βιωματικά εργαστήρια, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης, κατασκευές με ανακυκλώσιμα φυσικά υλικά, μοντελισμός κ.ά.
  • Θέατρο: Θεατρικό παιχνίδι, διαδραστικά παραμύθια, κουκλοθέατρο κ.ά.
  • Φωτογραφία: Ανοιχτά μαθήματα φωτογραφίας, διαγωνισμός φωτογραφίας, λειτουργία σκοτεινού θαλάμου, κ.ά.
  • Επιστήμες: Λειτουργία Φορητού Ψηφιακού Πλανηταρίου, διαδραστικά πειράματα φυσικής, κατασκευές γεωμετρίας, DIY 3D Printer κ.ά.
  • Αθλητισμό: Ψυχαγωγικά-αθλητικά παιχνίδια, επιτραπέζια αντισφαίριση, aerial flow, yoga, zumba, ποδηλατικά δρώμενα, παγκράτιο, taekwondo, beach volley και soccer κ.ά.
  • Διάφορες δράσεις, happenings και εκπλήξεις

Επίσης, θέλοντας να ενισχύσουμε το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης έχουμε τοποθετημένα σε διάφορα σημεία καλάθια συλλογής ειδών όπου πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους απόρους που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων.